3 лека срещу горчиви краставици

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Тайната не е само в поливането, вижте какво още трябва да правите

Малко хора не са попадали на горчиви краставици. Тези зеленчуци са известни със своята плодовитост, но каква полза от изобилието в градината, когато не са вкусни. Нека се опитаме да вземем превантивни мерки.

Всички краставици съдържат кукурбитацин В и кукурбитацин С, съединения, които трябва да възпират животните да ядат листата и стъблата им, затова и в тези части на растенията е най-високата концентрация на тези вещества. Въпреки това, когато кукурбитацините се преместят в плода, вкусът се разваля, особено в областта точно под кожата и на върха на краставиците.

Има няколко причини за това явление, което показва стреса на растенията по време на култивиране.

 

Дефицит на влага и излишък на слънце

Продължителните периоди на горещо и сухо време могат да доведат до горчиви краставици, ако не се поливат правилно. Опитайте се да напоите дълбоко растенията поне веднъж седмично. В идеалния случай инсталирайте капково напояване, тъй като излишната влага също не е добре дошла и насърчава развитието на болести.

За да разберете дали почвата е достатъчно влажна, че да не се полива, забодете пръста си на 3 см в земята. Ако той е влажен, не е нужно поливане, ако пък пръстта е суха, вземете лейката. Добавяйки мулч в областта около корените при повишаване на температурата, ще намалите загубата на влага.

При слънчево време засенчете краставиците, за да осигурите разсеяна светлина на растенията през най-горещата част от деня. Прекомерното слънце в съчетание с липсата на поливане ще направи плодовете горчиви.

 

Дефицит на тор

При постоянното отглеждане на краставици на едно и също място почвата се изчерпва. Растенията ще отвърнат за глада с горчиви плодове.

Опростената схема на хранене изглежда така: 1) компост и комбинирани минерални торове по време на засаждане, 2) течни листни торове с калий веднъж на всеки 2 седмици, докато се развиват, 3) компост при мулчиране около растенията.

Колко компост да сложите при засаждане? Добра практика е да направите дупка за засаждане или купчинка с 50% почва и 50% компост.

Добре отлежалият компост съдържа само 2% азот и се отделя бавно, без да причинява бърз растеж на листата. Тази полезна почвена добавка включва също фосфор, калий и микроелементи, от които се нуждае културата.

Компостът предлага и други предимства, включително подобряване на качеството на почвата чрез разрохкване, подобряване на аерацията, подобряване на дренажа и повишаване на устойчивостта на болести.

За да е полезен компостът, направете пръстен от него около всяка краставица. За да го направите, разстелете компост на слой с дебелина 5 см и около 15 см в диаметър около всеки стрък, като поддържате този обем и размер до прибиране на реколтата.

Що се отнася до течните листни торове, те се абсорбират както от листата, така и от корените при поливане, когато разтворът попадне в почвата. Това двойно действие позволява на растенията да получават хранителни вещества с много по-бърза скорост, отколкото при използване на гранулирани торове. „Лека“ икономия на дозата също е подходяща с краставици: разредете препоръчителната норма наполовина и тя пак ще работи перфектно!

 

Вдигнете ги нависоко

Помислете за засаждане на краставиците на хълмчета, защото те не обичат конкуренцията за вода и хранителни вещества, независимо дали от това е от страна на други краставици или плевели. Дръжте лехата с краставици чиста от плевели и поставете хълмчетата на поне метър разстояние един от друг. Можете да ги покриете и с мулч от коприва, която е богата на азот и желязо.

С много място за отглеждане и налични хранителни вещества, краставиците няма да имат горчив вкус.

Не забравяйте, че когато краставиците започнат да дават плодове, е време да изоставите тора и да махнете компостните пръстени. Всъщност подхранването само ще навреди на плододаването и ще накара растенията да правят повече листна маса.

 

Колтучените домати дават по-едър плод

Как да използваме дървесна пепел в градината: 4 бързи ползи

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА