През 2016 г. 258 предприятия са произвеждали по български стандарти за качество на храните. От тях 92 производители са имали право да произвеждат по стандарт „Стара планина“. Утвърден стандрат „България“ за хляб и брашно са спазвали 108 предприятия. По браншови стандарт лютеница са произвеждали 8 предприятия, а 5 предприятия са произвеждали рафинирано слънчогледово масло. Млечни продукти по стандарт са произвеждали 45 предприятия. Най-често неспазването на стандартите е свързано с високо водно съдържание при месните продукти или недостатъчна степен на зрялост при сирената.
Междувременно стана ясно, че през юли Министерство на земеделието, храните и горите ще бъде готово със законопроект за закон на храните в нова, много по-подобрена рамка, която да позволи стандартите за качество на храните. Заявката е дадена пред комисията по земеделие в парламента, където законопроектът ще бъде гласуван на първо четене. Това съобщи Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие по време на 9-та годишна кръгла маса, организирана от Съюза по хранителна промишленост на тема „Информиран или манипулиран е българският потребител за качеството на храните“. Събитието се провежда със съдействието и под патронажа на Българска агенция по безопасност на храните.