През юли Министерство на земеделието, храните и горите ще бъде готово със законопроект за закон на храните в нова, много по-подобрена рамка, която да позволи стандартите за качество на храните да бъдат допълнени. Заявката е дадена пред комисията по земеделие в парламента, където законопроектът ще бъде гласуван на първо четене. Това каза Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие, гори и храни по време на 9-та годишна кръгла маса, организирана от Съюза по хранителна промишленост на тема „Информиран или манипулиран е българският потребител за качеството на храните“. Събитието се провежда със съдействието и под патронажа на Българска агенция по безопасност на храните.
Целта на промените ще бъде да се осигури равнопоставеност на производителите, както и да се повиши доверието на потребителите. Идеята е старите стандарти да не бъдат отменяни, а надграждани и допълвани, уточни Десислава Танева. „Имаме браншови доброволни стандарти за качество на някои продукти. Идеята тук е да помислим за стандарти за качество, за които науката да е казала категорично, че нещо е полезно.», каза тя. Дебати за качеството на храните като днешния трябва да бъдат излишни, защото ще има достатъчно високи стандарти, които да бъдат в обхвата на международните регулации, каза още тя. Трябва да отговорм на обществените очаквания и за качество на храните и това е предизвикателство към всички заинтересовани страни, допълни Десислава Танева.
Новите правила ще дадат по-голяма сигурност за потребителите по отношение на храната, която консумират. Всяко говорене, зад което няма действаща законодателна регулация, е напразно и по-силният говорител ще се чуе по-добре. Трябва да има стандарти, за които науката ще посочи категорично какво е полезно и какво не, посочи Десислава Танева.