25% от червеното месо у нас се добива в стопанствата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Производство на месо у нас през миналата година е 212 356 тона. Обемът на червеното месо в  кланично тегло е 102 716 тона , като 77 512 тона или 75% е добито в регистрирани кланици, а 25% или 25 204 тона в стопанствата. От бялото месо производството възлиза на 109 640 тона като промишленото производство на бяло месо е 97% или около 106 852 тона и само 3% се добива в стопанствата. Това сочат данни на земеделското министерство.

Кланиците (работещи) в страната за миналата година са били 76 – червено месо. Закланите животни в тях е 1.311 милиона, което е лек спад – с 1.4% в сравнение с 2015 г., а произведеното от тях месо е с 10.7% повече. Закланите говеда в кланиците са с 27.1% повече, а закланите свине – с 9.6% повече. Добитото говеждо месо бележи ръст с 27.9%, а свинско – с 10.2%. Намалява броят на закланите овце и кози в кланиците, както и добитото от тях месо спрямо 2015 г. Закланите животни директно в животновъдните стопанства през 2016 година са 962 хил. броя и са с 4.7% по-малко в сравнение с предходния период.

Бяло месо се е добивало в 23 кланици у нас през миналата година като в тях са произведени  96 498 тона месо, което е с 5 202 тона повече спрямо 2015 година. Субпродуктите възлизат на 7 412 тона – или увеличение с 1.5%. Количеството втлъстен черен дроб е 2 942 тона, с 10.8% повече спрямо 2015 г. Ръст има при броя на закланите бройлери – с 2.4%, а произведеното месо от тях (вкл. субпродуктите) е 79 610 тона. Това е 74.5% от добитото бяло месо в кланиците. Броят на закланите кокошки и петли бележи спад с 12.7%, а добитото месо от тях е с 16.0% по-малко спрямо 2015 г.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА