22 млади учени от института „Пушкаров“ ще повишат квалификацията си по европейски проект

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Двадесет и двама млади учени и пост – докторанти от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров“ повишават квалификацията си по проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския социален фонд. Това съобщи проф. Тотка Митова-Трифонова, директор на научното звено към Селскостопанска академия. Тя изтъкна, че двугодишният проект – на стойност 310 000 лв. – е най-големият досега в системата на Академията и се осъществява със съдействието на Министерство на образованието, младежта и науката.

Проектът е насочен към подобряване на интердисциплинарната подготовка и специализацията на младите учени от основните научни секции в направление „Почвознание“ към ИПАЗР ”Никола Пушкаров” – „Генезис, география и класификация на почвите”, „Химия на почвите”, „Физика на почвите”, „Агрохимия и торене”, „Агроекология”, „Системи на земеделие и математическо моделиране” и “Микробиология на почвите”.

Със средствата от Европейския социален фонд младите учени ще имат възможност да разширят знанията и интердисциплинарната си подготовка в областта на почвознанието, екологията, числените и статистическите методи за анализ, компютърната обработка на данните и математическото моделиране. Това изтъкна ръководителят на проекта доц. Венера Цолова. По думите й, младите учени ще се запознаят със съвременните инструменти за анализ и оценка на природните обекти. Ще получат и достъп до уникална апаратура, което ще позволи да научат за новаторските методологии, с които работят техните колеги от водещи институти от целия свят. Участниците в целевите групи ще могат да се приобщят към световната научна общност чрез участие в конференции и публикуване на статии в авторитетни научни издания.

С финансовата подкрепа на Европа младите учени ще усъвършенстват уменията си при изготвяне на научно-изследователски проекти и процедури, свързани с опазване на почвеното богатство и околната среда. В проекта са включени две програми. В първата, която е научно – образователна, е предвидено младите учени в полеви условия да изградят и затвърдят уменията си за теренни изследвания, първично диагностициране на почвите и процесите, които се развиват в тях. От предвидените четири семинара, два вече са приключили, съобщи още доц. Цолова. Тя очаква, че до средата на следващата година  ще може да представи и втората програма, която е с практическа насоченост и представлява „Лятно училище”.

Участниците в проекта бяха приветствани от председателя на Фонд „Научни изследвания” проф. Пламен Мишев, от директора на дирекция „Наука, образование и иновации” към Министерство на земеделието и храните д-р Евгения Ачкаканова, както и от ръководството на Селскостопанска академия, в лицето на проф. Лазар Козелов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама