Инж. Нели Гаджалска: Проблем в САПАРД и ПРСР 2007-2013 бе липсата на сдружения за напояване

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Липсата на кандидати по мярката за напояване още по времето на програма САПАРД и през миналия програмен период на ПРСР бе основен проблем тогава. Това се дължеше на факта, че нямаше сдружения за напояване. Ето защо сега се правят промени така, че бенефициенти да могат да бъдат и големи фирми.

Това каза доц. д-р инж. Нели Гаджалска, ръководител секция „Хидромелиорации” в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров”. Тя е един от учените, които са участвали в създаването на мерките, които дават възможност за финансиране на напояване в Програма за развитие на селските райони 2014-2020.

По мярка 121 на ПРСР 2007-2013 се купуваха системи предимно за капково напояване, разказва експертът. Първи у нас такива системи направиха турците, те построиха заводи на гръцко-турската граница и продават на ниска цена. Всички български производители обаче предпочитат италиански и гръцки. Има и американски, една от фирмите е Toro, която внася в Испания и от там продава в цяла Европа.

Докато преди България произвеждаше лентови машини и системи за капково напояване, сега по-голямата част са внос от Италия. Само една българска фирма в момента се опитва да произвежда маркучи, каза още инж. Нели Гаджалска.

Лилия Александрова

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА