1773 ха пропаднали площи са заявили стопаните след градушката в Пловдивско

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

127 са подадените заявления за обезщетение до момента, обхващащи общо 1773 ха

127 са подадените заявления за нанесени щети от градушката в област Пловдив до момента в общинските служби по земеделие. Те обхващат общо 1773 ха. От тях 1 200 ха са площите заети с ориз, 64 ха с трайни насаждения в т.ч. лозя, 412 ха със зеленчуци, включително дини, пъпеши и ягоди и 97 ха други култури, като тютюн и слънчоглед.

Обследвани са площите по подадени 57 заявления. От тях 166 ха са за на 100% пропаднала реколта (116 ха пипер) и 100 ха са за под 100% пропаднала реколта. 11 заявления са оттеглени. Експертите продължават обследването и на останалите площи.

Всички стопани, чиито площи са пропаднали под 100% ще могат да се подпомагат по две схеми – схемата за подпомагане по обвързаната подкрепа и по де минимис (de minimis).

При кандидатстване по схемата за обвързаната подкрепа, земеделските производители трябва да имат предвид, че за да бъде признато форсмажорно събитие, кандидатът трябва да уведоми Държавен фонд „Земеделие“ в срок до 15 дни от датата на възникване на фактическото събитие – в случая падналата градушка, като:

  • Подава декларация по образец в Областната дирекция на Държавен фонд “Земеделие”, с която се задължава да предостави доказателствен документ за форсмажорното обстоятелство, издаден от оторизирана за това институция – областен управител, кмет на населеното място и др.
  • В конкретния случай това е заповед от кмета на населеното място или областен управител за наличието на бедственото събитие (положение, с посочени землища/имоти, придружена от документ от службата по метеорология и хидрология, удостоверяващ настъпилото събитие – градушка/дата, часови диапазон, период).

Размер на помощта

По схемата де минимис (de minimis), земеделските производители трябва да имат предвид, че максималната помощ, която могат да получат е общо в размер на 25 000 евро за последните три финансови години. За стопанства до 100 дка се очаква да получат общо около 1 000 лв. на дка за зеленчуци и около 750 лв. за плодове.

Земеделските производители, отглеждащи  плодове и зеленчуци със 100% пропаднали площи няма да имат право да участват в схемата за подпомагане по обвързаната подкрепа. Те също трябва да уведомят ДФЗ за форсмажор в срок до 15 дни от датата на възникване на фактическото събитие и да представят документите описани по-горе. Трябва да се има предвид, че не може да се получава едновременно подпомагане за едно и също събитие по различни схеми, за да няма двойно финансиране. Очаква се те да получат общо около 1 000 лв. на дка за зеленчуци и около 750 лв. на дка за плодове.

По схемата за пропаднали площи се изисква земеделският производител да има застраховка на продукцията. В случая от изчислената помощ се приспада полученото обезщетение от застрахователя и се плаща разликата. Когато земеделските производители нямат застраховки, се плаща 50% от определената ставка за съответната култура.

Припомняме, че пострадалите фермери от градушката в пловдивско се очаква през тази седмица да изсипят развалената си стока пред Парламента, ако не получат адекватно обезщетение от държавата.

Четете повече:

Хиляди фермери ще протестират пред Парламента с унищожената продукция от градушки

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА