17% повече зеленчуци са произведени в страната ни през 2015 г. спрямо предходната година като количеството е достигнало 613.4 хил. тона, сочат окончателни данни на аграрната статистика към земеделското министерство. С 46% повече от 2014 година са реколтираните открити площи, а за зеленчукопроизводство през миналата година са използвани общо над 46 хил. ха.
Най-много са били картофените насаждения – 11 017 ха, следват площите с пипер – 3 681 ха и зрял фасул – 3 314 ха. Оранжериите заемат 968 ха и са използвани 1.3 пъти за производство на зеленчуци. В оранжерии е произведена 97.2 хил. тона продукция. Най-много е нараснало производството на бобовите култури – 278%, следвани от дините – 78% и пипера – 36%. Фермерите у нас през 2015 г. са извадили 164.9 хил. тона картофи, домати – 121.6 хил. тона, краставици и корнишони – 50.3 хил. тона. Култивираните гъби възлизат на 2 520 тона.
Най-съществен ръст на средните добиви е отчетен при дините с 59%, картофите – с 15% и ягодите – с 6%.