11% ръст в производството на птиче месо у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

С 11% е нараснало производството на птиче месо за страната за периода 2013 – 2016 г., сочи анализ на земеделското министерство. Увеличението е в следствие на по-голямото промишлено производство, а добивът в стопанствата като цяло намалява и губи значимост.

За миналата година у нас са произведени 109 257 тона птиче месо кланично тегло. Това количество е с 3,4% повече в сравнение с 2015 г. Повишението се дължи на сравнително ниските цени на фуражните култури, както и на силното търсене на птиче месо на вътрешния и на международните пазари. Поради по-достъпните си цени и диетичните качества на птичето месо е сред най-търсените видове.

За развитието на сектора допринася финансовото подпомагане по схемата на държавна помощ за хуманно отношение към птиците (за угояване и за яйценосно направление), стартирала през 2012 г. През 2016 г. по тази схема са предоставени общо 28,2 млн. лева на 320 земеделски стопани, става ясно от анализа.

Предварителни данни сочат, че през миналата година производството на птиче месо и субпродукти в кланиците се увеличава с 5,2% на годишна база, до 106 469 тона кланично тегло. Това е 58% от общия промишлен добив на месо в страната през годината. Близо 75% от общия промишлен добив на птиче месо и субпродукти през годината е от бройлери. Анализът отчита 2,4% повече заклани бройлери и по-високо средно живо тегло. Така добивът на месо и субпродукти от  бройлери в кланиците възлиза на 79 610 тона кланично тегло или с  5% повече от 2015 г.

Патешкото – основно за износ

Промишленото производство на месо и субродукти от патици през 2016 г. отбелязва ръст с 11,2% спрямо предходната година, до 22 475 тона кланично тегло. От тях 16 095 тона патешко месо са реализирани като разфасовки. С 10,7% повече на годишна база е полученият патешки втлъстен черен дроб. Той, както и патешкото месо са основно за износ като доставките са предимно за френския пазар.

Добивът на птиче месо директно в животновъдните стопанства е предимно за собствена консумация и не оказва съществено влияние на пазара на птиче месо в страната, гласи анализът. За миналата година общото производство на птиче месо в стопанствата се понижава с близо 37% спрямо 2015 г., до 2,8 хил. тона, в т. ч. 2,5 хил. тона месо от кокошки и пилета.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА