100 % местно свинско в румънския Кауфланд

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Кауфланд Румъния стартира първата национална програма за 100% местно свинско в своите магазини. Инициативата е подета заедно със земеделската кооперация “Тара Меа” и с подкрепата на Министерство на земеделието и селските райони в страната. Програмата е наречена „Румънски щанд“,а целта й е да осигури напълно наличието на румънско месо в магазините на веригата. Основната идея е развитието и подпомагането на малките фермери.

Инициативата поддържа устойчивото развитие на вътрешния капацитет за производство на свинско месо. Тя е породена от факта, че 60% от месната продукция в магазинна мрежа е изцяло вносна. „Румънски щанд“ включва повече от 50% от малките и средни животновъди в Румъния и им осигурява гаранция за пълното реализиране  на прасета, родени и отгледани на местно ниво, както и подкрепа за развитие.

Веригата ще реализира 60 % от свинското в страната

Това е и първата програма за Румъния, в която компания за търговия на дребно се заема с подобна инициатива. Очаква се със стартирането на проекта, Кауфланд да поеме реализацията на 60% от румънското свинско месо –  безпрецедентен обем за търговия на дребно. „Румънски щанд“  вече е в сила, като хипермаркетът получава доставки от над 400 прасета на ден, увеличавайки количествата всяка седмица.

Според официалните данни, северната ни съседка внася около 230 000 тона прасета и свинско месо годишно (30 000 тона живи свине и 200 000 тона месо), като по този начин се натрупват разходи от около 350 млн. евро. В същото време страната изнася почти 60 пъти по-малко –  4 000 тона месо.

Северната ни съседка възражда изчезващата порода Мангалица

Наскоро пък румънският министър на земеделието Петре Даея обяви инициатива за популяризиране на румънското прасе. Държавата ще предлага на фермерите безплатни животни от породите Мангалица и Бъзна, както и държавни субсидии за отглеждането им до достигане на тегло от 130 килограма на прасе. Условието е фермерите да дават половината от месото на държавата. През последните години все повече румънски фермери избират виетнамски породи свине, вместо местните породи, тъй като те са по-лесни за отглеждане.

prasee

Мангалица е порода, която е създадена преди около два века, тя е високо оценена в цяла Европа заради вкусното и здравословно месо. Нарича се още и „свиня – сьомга“, защото е пълно с Омега 3 и ненаситени мастни киселини. Месото е с по-ниско съдържание на вода от другите породи, което го прави идеално за сухи месни продукти. Мангалица, която някога е била широко разпространена в Трансилвания, сега отново е оценена от румънските фермери. Румънците бяха изоставили тази порода след 1989 г., докато съседите им – унгарците осъзнаха потенциала и, а сега са сред най-големите износители на месо от Мангалица, което достига до 80 евро на килограм.

ЕТИКЕТИ:
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА