“Очаквайте България да бъде засята с тикви и индустриални количества черупчести плодове”, коментира Живка Грозева
“В сектор “Плодове и зеленчуци” не може да има никакво производство без наличието на работна ръка. Трябва да ви кажа, че става все по-трудно да я намерим, да не кажа невъзможно”, това каза Живка Гроздева от Асоциация на овощарите в България по време на пресконференция в БТА днес. Непосредствено преди беритба започва своеобразно състезание между производителите кой ще се пребори за малкото налични работници. Тя посочи, че хората, които преди помагали в прибирането на реколтата, сега са в Испания, Гърция. В Англия имало цяла ферма с български работници, 130 човека, стана ясно на събитието. “И не можем да им се сърдим, защото те там работят за 2 или 3 пъти повече пари”, коментира Гроздева. Българският бранш обаче не може да си позволи да плаща толкова, защото и не може да си позволи да продава на цени като в Западна Европа. Слави Трифонов от Съюза на градинарите у нас посочи, че има данни, че сектор “Плодове и зеленчуци” може да осигури 100 хил. работни места, поради ситуацията в сектора обаче това не се случва сега.
Гроздева посочи, че официално изнасяните данни за добиви на плодове и зеленчуци не отговарят на действителността на добивите за тази година, тъй като те са формирани само на база на реколтирани площи, а много насаждения тази година изобщо не са реколтирани, тъй като плодове е нямало заради лошите метеорологични условия.
“Очаквайте България да бъде засята с тикви и индустриални количества черупчести плодове”, коментира още Живка Грозева. Нейни колеги допълниха, че разходите за отглеждане на тикви са многократно по-малки от тези за тиквички и други зеленчуци.