100 български фермери посетиха Ирландия по инициатива на „Байер България”

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

По покана на „Байер България” ЕООД 100 български земеделци, клиенти на дружеството, посетиха Република Ирландия. Това съобщи за Агрозона Христо Цветанов, който е председател на АЗПБ и земеделски производител от община Свищов.

Организаторите са инициирали среща между български и ирландски зърнопроизводители, които отглеждат основно пшеница, ечемик и рапица. Освен това делегацията е посетила и пивоварна „Гинес”. Интересното за нея е, че тя възниква като малка пивоварна в близост до Дъблин. През1759 г. контролът над нея е поет от Артър Гинес, който сключва 9 000-годишен договор за наем при годишна рента от 45 британски паунда.

Дъблин е известен и с дестилерия „Джеймисън”, основана от Джон Джеймисън през1780 г, която произвежда едноименното уиски. Тя също е била посетена от българската група.

От г-н Цветанов научихме още, че обработваемата земя в Ирландия е 4,2 млн. дка, от които около 2 млн. дка са засети с ечемик. Интригуващ факт е, че 350 000 дка, от засетите с ечемик, дават суровината си само за пивоварната и дестилерията.

Площите с пшеница в Република Ирландия са около 1.5 млн. дка, а царевицата заема приблизително 200 000 дка. Отличава се с това, че се отглежда под найлони през месеците април и май, когато е началната й фаза на развитие. Тази особеност произтича от студения климат. Освен това е предназначена единствено за силаж.

Христо Цветанов подчерта, че животновъдството в страната е изключително добре развито, като 60% от площта й е заета от пасища. Неслучайно преди дни най-големият ирландски преработвател на месо – „Dawn” спечели 5 годишен договор за 300 млн. евро с Макдоналдс: https://agrozona.bg/irlandskoto-govezhdo-specheli-dogovor-za-300-mln-evro-s-makdonalds/ .

В заключение г-н Цветанов отбеляза, че българските фермери са изключително доволни от ползотворното си посещението в Ирландия, организирано от „Байер България”, като са били обменени опит и добри практики.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА