Зюмбюли и нарциси за коледна украса

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Пролетни цветя на коледната трапеза или на прозореца, когато зад стъклото бушува зима е истинско вълшебство. Сега е моментът да изберете здрави луковици от зюмбюли, които да форсирате, така че да имате цъфнали цветя за Коледа. С тях украсата на празничната маса става уникална, а технологията за форсиране на луковичните растения не е сложна. Обикновено се използват луковични растения, които имат кратък период от момента на пробуждането до цъфтежа. Към тях се отнасят дребноцветните нарциси, зюмбюлите, някой сортове лалета, както и всички видове с дребни луковици като мускари, минзухари, синчец и др. forsazh-na-lukovitsiТехнологията за форсиране се прави по едни и същи правила за всички видове. Разбира се всеки вид има своите срокове и особености на засаждане.

При холандския зюмбюл трябва да се изберат едри здрави луковици с очертан здрав венец на дъното. През октомври се засаждат по една в малки саксии, където почвата е добре дренирана и е съставена по равно от от чимова пръст и пясък. Луковиците се засаждат така, че около ¼ да са над почвата. Поливат се и се заровят на открито или в хладна маза до ръба на саксията. Престояват така 6-8 седмици, докато корените обхванат цялата почва. Когато растението е покарало 5-6 см и в основата се напипва съцветието, саксиите се изваждат, премахва се пръстта и пясъка около растението и се поставят на тъмно или се похлупват със саксия при температура около 20-25 градуса. Така престояват около десетина дни. Накрая съдовете с луковици се поставят на светло до прозореца при температура 10-12 градуса без да изложени на преките слънчеви лъчи. През това време растението се оросява и се полива, като се следи да не остава вода по съцветието.zyumbyuli

Ако помещението е с много сух въздух, има опасност пъпките да засъхнат и качеството на цветовете рязко да падне. При благоприятни условия цъфтежа продължава между 5 и 10 дни. След като растението прецъфти и листата му изсъхнат, луковиците не се изваждат от пръстта, а остават в саксийките до есента. След това се засаждат в градината, за да се възстановят при естествени условия. След година – две отново ще може да се използват за форсаж.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА