Животновъдите в Румъния настояват за повече контрол на пазара на свинско месо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

63% от свинското месо в Румъния е вносно

Традиционна Коледа с вносни продукти – така ще посрещнат румънците празника тази година, особено що се отнася до ястията от свинско. От 9 милиона свине, консумирани годишно в Румъния, 7 милиона идват от внос, предаде БТА.

“Внасяме много от Испания, Унгария, Германия и Полша. Вътрешното производство на свинско месо покрива едва 20 процента от потреблението ни. 2,8 милиона свине се отглеждат тази година във ферми в Румъния. За сравнение през 2016 г. имаше 4,3 милиона”, обяснява Йоан Ладоши от Асоциацията на румънските производители на свинско месо.

Той допълва, че от 37,5 килограма свинско месо, изяждани средно от румънец всяка година, максимум 7 килограма идват от животни, отглеждани във ферми в Румъния.

Йоан Ладоши и колегите му настояват за контрол върху търговията със свинско в Румъния.

“Молим да се спазват някакви правила, защото в хаоса на пазара на свинско месо, ако нямаме правила в контекста на африканската чума по свинете, догодина ще имаме още по-малко свине“, предупреждава Йоан Ладоши.

“Свинете не трябва да се забраняват и никога няма да бъдат забранени в Румъния, а идеята да се дават ваучери за закупуване на свинско месо е голяма глупост, защото насърчава консумацията на свинско месо от чужбина”, каза в събота министърът на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу.

Проверка на БТА показва, че в момента средната цена за килограм свинско месо е около 24 леи (9,60 лв.). 650 гр. обезкостен свински врат струва 23,39 леи (9,30 лв.), килограм свинска кайма е 20,99 леи (8,40 лв.), килограм пушен свински бекон струва 27,95 леи (11,18 лв.).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА