Животновъдите очакват от новото правителство изравняване на европейското субсидиране и опрощаване на кредитите към ДФЗ

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Животновъдите очакват от новото правителство две важни мерки – изравняване на европейското субсидиране и опрощаване на кредитите към Държавен фон „Земеделие” (ДФЗ). Това заяви Пенка Христова, председател на Управителния съвет на Съюза на животновъдите в България, пред “Фокус”.

Христова обясни, че българските фермери няма да се откажат да искат да получат помощи като на фермерите от другите страни-членки на Европейския съюз. По отношение на кредитите на животновъдите към ДФЗ Пенка Христова заяви, че от бранша ще настояват за опрощаване на тези заеми и за отпускане на същата сума, която е опростена, на останалите фермери, които не са получили кредити. „Сумата на кредитите към ДФЗ към момента е 70 млн. лева, което представлява половината бюджет за една година на целия сектор”, уточни председателя на Съюза на животновъдите. Като друго притеснение на бранша Христова посочи предложенията за категоризация на фермите, като отбеляза, че според тази категоризация –„ако млечна ферма не е първа категория, тя няма да може да продава своето мляко, а ако се категоризират малките ферми, е необходима промяната на Закона за животновъдството, Закона за ползването на земеделските земи и Закона за ветеринарномедицинската дейност. „Малките ферми от 3 до 5 крави ще трябва да отговарят на изискванията на големите ферми, което е „ненормално”, коментира още Пенка Христова.

Ако не се изравнят субсидиите, не се увеличат националните и европейските доплащания и не се опростят кредитите на животновъдите, то със сигурност ще има фалити в сектора, които се виждат още от сега. „Ако не се обръща внимание на сектора ще предприемем и протестни действия, защото в противен случай няма как да оцелеем”, заяви Пенка Христова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements