Говедовъд от Разложко: Изкупната цена на млякото е една и съща от 2007 г. насам

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Изкупната цена на млякото в района на Разлог е една и съща от 2007 г. насам – около 60 стотинки. За качествено мляко от животни отглеждани в естествени, природно чисти условия, това не е нормално, по думите на Георги Чолев, който отглежда 60 крави Симентал и черно-шарено говедо в Разложката котловина, която разделя Рила, Пирин и Родопите.

Млякото от неговите говеда Симентал е с масленост 4,3%. В силните месеци добивът достига 800 л, а в слабите е около 500 л мляко. Цялата суровина се изкупува от мандрата в село Годлево, която произвежда малко количество, но качествена продукция. За „Агрозона“ фермерът каза, че е доволен от сътрудничеството с мандрата, тъй като се работи коректно и поетите ангажименти се изпълняват навреме.

Кравите в стопанството се отглеждат оборно – пасищно, като доенето става на централен млекопровод. Симентал са издържливи животни, дават хубаво мляко, по думите на Георги Чолев. Стопанинът споделя, че е направил правилен избор, когато решил да отглежда тази порода през последните 7 години. Осигурява им ежедневно свободна паша на около 80 дка, а сеното и люцерната са собствено производство. Между 20 лв/дка и 30 лв/дка е рентата в района.

Повече за стопанството на Георги Чолев може да прочетете в септемврийския брой на списание „Агрозона“.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА