Живко Живков, АЗПБ: Настояваме за адекватни решения в земеделието

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според Светлана Боянова от БАК меморандумът се изпълнява по начина, по който е разписан

„Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) стои твърдо в решението си да подпомогне с каквото е възможно всеки един от земеделските производители и настоява за вземане на адекватни решения в сектора“, каза Живко Живков, изпълнителен директор на АЗПБ в ефира на България он еър.

„Когато протестирахме всички земеделски производители и 600 машини бяха на входа на София се подписа Меморандум. Една от точките беше отпадане на тавана на украинската помощ. Тя касае малка група големи производители от секторите Плодове и зеленчуци и Животновъдство. Най-уязвимите и загиващи сектори. Колкото е по-голямо стопанството, толкова са по-големи загубите и нуждата от държавна подкрепа в конкретния случай. В тези стопанства работят хиляди хора и те се намират в селските райони, където друга работа почти няма. Това е! Искаме запазване на тези работни места и искаме продукция, която да излиза от тези стопанства! За това ние считаме, че този ангажимент на управляващите трябва да бъде изпълнен било то и под друга форма на подпомагане различна от регламента за украинската помощ. Може да е допълнителна държавна помощ, за която също има възможности!“, коментира още Живко Живков. Според него протестите на животновъдите през миналата седмица са основателни. „Това са сектори, които са пред колапс и са пред фалит.“, категоричен бе той.

Подписаният по време на протестите меморандум се изпълнява, коментира Светлана Боянова от Българска аграрна камара (БАК). „Ние от БАК със сигурност не приемаме мотивите, поради които се проведоха миналата седмица протестите. Това са хора или организации, които не са членове на БАК. Според нас меморандумът се изпълнява по начина, по който е разписан. Единственото, което има като забавяне и то не е поради нежелание да се изплати, е таванът на помощта, но имаше процеси на преговори с ЕК и всеки министър така трябва да постъпи – докато не се получи формално такова съгласие от ЕК, той няма как да разреши каквото и да е плащане към нашите земеделски производители“, допълни Боянова. Според нея плащането ще се случи в даден момент и настоя за диалог при решаването на проблемите в сектора.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА