Жътвата на пшеницата в Бургаско приключи при среден добив от 375 кг. от дка

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Жътвата на пшеница в Бургаско приключи. Това съобщи ИА “Фокус”, позовавайки се на началника на Областна служба по земеделие Лидия Станкова. От засетите 679 хил. дка с пшеница в региона, средният отчетен добив за областта е 375 кг. от дка, което е с около 10 кг./дка по-малко от този през миналата стопанска година.

Това не е било неочаквано за производителите, които са коментирали темата на последния експертен съвет по зърнопроизводство. Високите температури, липсата на влага, суховеите, по-бързото преминаване от една фаза в друга по време на вегетацията през април, май, юни, които са довели и до по-ранната жътва, са сред причините за този по-нисък добив. Станкова уточни, че както бе при ечемика, така и за пшеницата, по-високи са добивите в най-зърнопроизводителните общини – Камено, Карнобат, Айтос и Бургас, където добивите са над 400 кг. от дка. “Качеството на добитата пшеница трябва да получим, след като се вземат проби от Национална служба от зърно и фуражи. В момента колегите правят това, но все още няма готовност да се коментира качеството от тази година”, допълни началникът на областната земеделска служба.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements