Земеделци организират протест на 10-ти март заради драстичното увеличение в цената на водата за напояване

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Производителите са възмутени, че държавното предприятие препродава водата за напояване с до 10 000% наценка

Поради драстичното увеличаване на цената на водата за напяване от монополното дружество Напоителни Системи ЕАД с над 150% за сезон 2023 година спрямо сезон 2022 от Българска Асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните БАМ-я ще се организира протест на главен път 49 и 51 Разград, Търговище, кръгово движение край село Трапище, Община Лозница на 10-ти март от 12:00 часа.

Към протеста ще се присъединят производители на плодове и зеленчуци от цялата страна с подкрепата на Браншови организации и съюзи

“Най-скандалното е това, че Държавно монополно предприятие препродава държавна собственост със 1000 до 10000% надценка което е абсолютно скандално и не отговаря на никакви пазарни и държавни регулационни механизми”, коментира Божидар Петков,  председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

“Напоителни системи ЕАД купуват вода за поливни нужди на цена 2,2 стотинки за 1 кубически метър от МОСВ, а я продават на цена от 0,20 до 2,23лв за кубически метър което е от 800 до 10000% надценка. Такива надценки се правят само на по специални и незаконни стоки или производства”, коментира Петков, допълвайки, че това прави най-евтиния в ЕС природен продукт в най-скъпата за земеделските производители стока в България.


Още по темата:

Почти 250% ръст в цените за помпено напояване определи „Напоителни системи“ ЕАД

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама