Земеделският съюз във Великобритания застава зад кампания за продажба на вълна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Националният земеделски съюз (NFU) във Великобритания изрази подкрепата си за петиция, която има за цел да предостави нов, дългосрочен пазар на британската вълна

 

NFU подкрепя кампания, която счита за „силно необходима“ и призовава британската вълна да бъде задължителна за използване като изолация на сгради и направа на килими за всякакви строителни проекти, финансирани от обществото.

Петицията има за цел да осигури нов, дългосрочен пазар на вълната, тъй като цените й са паднали значително. Изглежда, че все повече доклади показват, че много земеделски производители включват вълнените руни в купищата тор, а не продават на британската вълна.

Използване на естествения продукт в строителството

Председателят на борда за животновъдство на NFU и овцевъд в Северен Йоркшир, Ричард Финдли каза, че кампанията е “силно необходима” предвид сегашния климат. “Това е естествен, устойчив продукт и е подходящ за редица приложения, за направата на килими, текстил и дрехи, както и за изолация на жилища”, каза той. „Във време, когато всички сме загрижени за собственото си въздействие върху околната среда, има смисъл правителството да направи всичко възможно, за да насърчи строителната търговия да използва натурален продукт като вълна, а не да използва продукти, създадени от човека.“, коментира още той.

В онлайн петицията, която вече е получила над 18 000 подписа към 31 юли, се казва, че вълната е „устойчива, противопожарна, биоразградима и най-ефективната форма на изолация“.

Овцевъдите получават по-малко пари за вълната си, отколкото харчат за подстригването им. “Миналата година Дейвид Джоунс получил 28 пенса за руно, като същевременно заплащал на стригаря по £ 1 на овца. Тази година  се очаква стойността да спадне още поне наполовина. „Той и много други земеделски производители в цялата страна решиха да изгорят вълната си в нивите като тор“, коментира Финдли.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements