Земеделският бранш се среща с европейския комисар Януш Войчеховски

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България, съобщиха от пресцентъра на АЗПБ.

Срещата се провежда с цел обсъждане на актуалните предизвикателства и бъдещи насоки за развитие на селското стопанство в България и ЕС. 

Основните теми за разговор ще включват обсъждане на ключови проблеми пред земеделието в България и в ЕС. Сред тях са икономическите последици от военната агресия на Русия в Украйна, включително увеличени производствени разходи, неконтролиран внос и ниски продажни цени.

“Ще поставим акцент върху въпроса по отношение на налагането на квоти на украинския внос, базирани на експорта от Украйна към ЕС преди войната.”, заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Ще бъдат разгледани и въпросите, свързани с изменението на климата и неадекватността на Зелената сделка, включително непосилните екологични изисквания към селското стопанство.

Високата степен на административна тежест за фермерите както на национално, така и на европейско ниво, както и липсата на адекватна политика относно запазването на работната ръка в селските райони и тяхното обезлюдяване, също ще бъдат част от дневния ред на срещата.

“Друга важна тема, която винаги повдигаме по време на такива срещи, е външната конвергенция или т.нар. изравняване на директни плащания”, допълни той.

За да се осигури по-добро развитие на селското стопанство е  необходимо Европа да реши каква да е целта на Общата селскостопанска политика – дали да продължи да бъде гарант за продоволствена сигурност или да насърчава бутиково екологосъобразно земеделие.

Независимо от решението за бъдещето на нашето земеделие, то трябва да бъде адекватно финансирано, като тенденцията за намаляващия бюджет за ОСП трябва да се прекрати.

По време на срещата ще бъде предложено и създаването на цялостна законодателна рамка за справяне с кризи, която да се задейства автоматично в подобни случаи.

Въведените усложнения в последните изменения на Общата селскостопанска политика трябва да бъдат преразгледани, за да се улесни подпомагането на фермерите.

„От 2016 до 2020 г. земеделските производители в България са намалели с почти 30 000, което изисква спешни мерки за подпомагане на младите фермери и даване на по-голяма свобода на държавите-членки за взимане на национални решения“, сподели още Върбанов.

“Всички теми, които ще коментираме днес с европейския комисар по въпросите на земеделието Януш Войчеховски, се обсъждат и в срещи на АЗПБ с всички политически сили, които ще излъчат свои кандидати за евродепутати”, заключи Върбанов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама