Земеделските субсидии в САЩ са по-високи, отколкото в ЕС

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Субсидиите в САЩ са по-високи от отчетените и надвишават тези в ЕС, според анализаторската Световна организация за селско стопанство „Момагри”.

През 2010 г. селскостопанската подкрепа на глава от населението в САЩ е три пъти по-висока от тази в ЕС, отчита организацията „Световна подкрепа за селскостопанското производство” към „Момагри”.

Според анализаторската организация земеделските субсидии в САЩ достигат 172 млрд. долара (137 млрд. евро) срещу 76 млрд. евро в ЕС или 422 € срещу 151 €, съответно на глава от населението.

Aмериканската политика на подпомагане е предназначена да стимулира селскостопанската продукция по антицикличен начин, като се вземат предвид пазарните условия, отбелязват от „Момагри”. В доклада се добавя, че през 2010 г. вътрешната продоволствена помощ в размер на над $ 94 млрд. е подействала като субсидия за селскостопанския сектор в САЩ.

Преките субсидии за стандарта на живот на земеделските производители в ЕС през 2010 г. са съставлявали 64% от цялата световна подкрепа за селскостопанското производство, с единични схеми на плащане в размер на 47% от цялата подкрепа за селското стопанство през 2010 г.

Анализаторската организация заяви, че заради насочеността на подкрепата към земеделските производители, но не и пряко към производството и пазарните цени, политиката на ЕС не разполага с нужните механизми да реагира ефективно на ценовата нестабилност, като добавя: “Реформите в ОСП след 2013 г., предложени от Европейската комисия, влошават още повече ситуацията, защото не отговарят на предизвикателствата, поставени от европейските фермери”.

Като акцент в проучването, „Момагри” призовава европейските лидери да включат в бъдещите реформи на ОСП “истински регулаторни механизми за стабилизиране на цените и приходите от земеделска дейност, като въведе по-голяма ефективност, рационализирайки разходите на Съюза”.

Алтернативата за Съюза е била по-голямата хранителна зависимост, имайки предвид, че вносът в ЕС вече се е удвоил през последното десетилетие, казват още от „Момагри”.

Източник: Agra Europe

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА