Земеделските производители и застрахователи за първи път преговаряха

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Ще обсъдим проблемите със сроковете при застраховането на земеделската продукция, за които съобщават фермерите, обеща Коста Чолаков, зам. председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи. Това стана след среща с представители на Асоциация на земеделските производители в България – Христо Цветанов, председател на АЗПБ и фермерът Красимир Кумчев по-рано днес. Така на практика земеделски производители и застрахователи сядат за първи път в последните двадесет години на масата на преговорите. Срещата е инициирана от АЗПБ, а поводът са огромните загуби на черешопроизводителите от района на Пловдив, вследствие на ранните слани. Застрахователните дружества отказват да застраховат плодовете и зеленчуците в адекватно време, оплака се Красимир Кумчев, собственик на 200 дка ябълкови и черешови градини в района на Пловдив. Той припомни, че тази година сланата на 2 април е попарила черешовите насаждения в района на близо 100% и практически от пловдивското поле тази година няма да има никакви череши. Моите загуби ще възлязат на около 250-300 хил. лв, прогнозира той.

Засега нито една застрахователна компания не се осмелява да застрахова срещу слани преди 20 април, потвърди Павел Петков от застрахователна компания Виктория. Двете браншови организации се договориха да излязат с общо предложение пред министерство на земеделието за евентуален ангажимент на държавата, свързано със застраховането както е в Италия и САЩ.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама