Земеделските производители се събират на Девета Национална среща, организирана от АЗПБ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Деветото издание на Националната среща на земеделските производители ще се състои на 15 и 16 февруари 2023 г. Новата година идва с нови правила за земеделските производители, а с нея след двугодишна пауза се завръща и организираната от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Национална среща.

В духа на промените, мястото, на което ще се проведе форумът също ще бъде по-различно. Земеделци, представители на бизнеса, гости от Европейската комисия и Европейския парламент, държавни органи, неправителствени организации и спонсорите на събитието ще бъдат посрещнати в новооткрития комплекс Kings` Valley, намиращ се в Казанлъшките минерални бани.

За пореден път, Националната среща ще бъде център на събитията в земеделския сектор, като в два поредни дни ще предложи нов подход, за да отговори на предстоящите промени в сектора и да потърси най-добрите решения в полза на бранша.

През 2022 г. под пара се довършваха не един, а два ключови документа, върху които ще се базира земеделието през следващите 5 години

Изправени пред редица промени, завишени екологични изисквания, нови условия за получаване на субсидии, фермерите трябваше да изпреварят времето, съобразявайки се с настъпващите промени в началото на селскостопанската година, още преди Стратегическият план на България да влезе в сила официално в началото на 2023 г.

Гласът на земеделци и животновъди, асоциации и браншови организации остана да звучи като ехо в пустинята, докато разписаните интервенции, притиснати от крайни срокове излетяха към Европейската комисия, очаквайки своето одобрение. И въпреки спазения срок за изпращане на Стратегическия документ, бяха ли взети най-добрите избори за бранша, който ще бъде поставен като нестинарка върху горещата жар на взетите решения?

Напояване, План за възстановяване, Agrozona.bg

Без инвестиции за напояване в Националния план за възстановяване и устойчивост

В същото време, надеждите на земеделците за подобряване на конкурентоспособността чрез напоителни съоръжения бяха попарени и предвидените средства за рехабилитация и възстановяване на хидромелиоративния фонд в страната по Националния план за възстановяване и устойчивост се изпариха. На този фон възможностите за земеделските производители се стопяваха, докато изискванията към тях се изстрелваха все по-високо. И така парите за възстановяване на напояването останаха само хубава идея от миналото, която не успя да намери своя път на реализация, оставяйки сектор земеделие един от отраслите, в който средствата за инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост са орязани най-много.

Като капак българските земеделци станаха жертва на „приятелски огън“. И докато “коридорите на солидарността” помагаха на Украйна да изнесе своите земеделски суровини към страните от Третия свят, се оказа, че често житото и слънчогледа пътуват до нашите складови бази и маслобойни. В резултат на това цената им падна драстично, а родните стопани се оказаха с непродаваеми суровини. Засегнати от безмитния внос бяха не само зърнопроизводителите, но и животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите.

Опазване на околната среда

На фона на икономическата и пазарна нестабилност, земеделските производители ще трябва да мислят не само за осигуряване на продоволствената сигурност, но и за опазването на природата и новите екологични норми, които ще трябва да прилагат.

По време на Националната среща на земеделските производители, земеделци и животновъди ще потърсят отново пътя към успеха и устойчивостта, търсейки симбиоза между бизнес, природа и политика. И както гласят думите, изписани върху сградата на Народното събрание и спазвайки завета на Кубрат, ще потърсят силата на съединението, защото когато сме заедно сме най-силни.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА