Земеделските министри на ЕС приеха пакет от заключения за устойчива хранителна система

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Съветът на ЕС по земеделие прие набор от заключения относно стратегията „От фермата до трапезата“, потвърждавайки целта за разработване на европейска устойчива хранителна система, от производството до потреблението. Заключенията водят до двойно политическо послание от държавите-членки: необходимо е да се осигури достатъчно и достъпна храна, като същевременно се допринесе за неутралността на ЕС до 2050 г. Имаме нужда от справедлив доход и силна подкрепа за първичните производители.

„Постигнатото единодушно решение е решаващ сигнал и ясен ангажимент за устойчив и икономически жизнеспособен селскостопански хранителен сектор. За първи път се взема предвид цялата хранителна система като цяло – от производители до потребители. Това е солидна отправна точка и ние с нетърпение очакваме да работим заедно през следващите години за една наистина устойчива и справедлива хранителна система в Европа и извън нея“, заяви Юлия Кльокнер, федералният министър на храните и земеделието на Германия.

Съветът призовава научно обоснованите предварителни оценки на въздействието да служат за основа на законодателните предложения на ЕС във връзка със стратегията „От фермата до трапезата“. Институцията също така призовава да продължи насърчаването на разумно и отговорно използване на пестициди, антимикробни продукти и торове, за да се произвежда устойчиво храна и същевременно да се поддържа околната среда. Освен това министрите призовават за равнопоставени условия на конкурентните пазари на селскостопански храни и за съвместимост с правилата на СТО.

Европейската храна вече е световен стандарт за безопасност, хранителна стойност и високо качество, се посочва в решението на Съвета, като по този начин министрите признават значението на насърчаването на устойчивостта на хранителните системи на глобално ниво. Това би довело до по-амбициозни ангажименти от страни извън ЕС в областта на опазването на околната среда, използването на пестициди и антимикробни средства, здравето на животните и други.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА