Земеделската земя като възможност за бизнес и инвестиция

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Във Fibank са разработили специален кредитен продукт, предназначен за закупуване точно на земеделска земя

Спомняте ли си онзи цитат на Марк Твен, който най-пълно и точно описва колко ценна е земеделската земя за всеки, който я притежава: „Купувайте земя, вече не я произвеждат“. В днешната динамична бизнес среда и все по непредвидима инфлация, закупуването на земеделска земя може да бъде не само предпоставка за развитие на доходоносен бизнес, но и инвестиция с минимален риск. Данните на Националния статистически институт (НСИ) ясно показват, че за периода от 2010 г. до 2021 г. средната цена на земеделската земя в страната е нараснала с 300%.

Източник: НСИ

При тази динамика в цените все повече бизнесмени търсят финансиране от банките, за да придобият земя днес. Ето защо във Fibank са разработили специален кредитен продукт предназначен за закупуване точно на земеделска земя. Параметрите му са изключително гъвкави и удобни, така че да отговорят на нуждите на всеки клиент. За да бъде отпуснат кредит от Fibank, кредитните специалисти на банката разработват индивидуална оферта, съобразена със специфичните потребности, кредитна история и принцип на работа на всеки бизнес клиент.

С кредита за покупка на земя може да бъде финансирана до 70% от стойността на закупуваните земеделски земи, когато те са единствено обезпечение по кредита, но при предоставяне на допълнително обезпечение, инвестицията на клиента в закупуване на земеделска земя може да бъде финансирана изцяло от банката. Максималният срок, за който се отпускат средствата е 15 години, а лихвата и гратисния период за всяка сделка са предмет на индивидуално договаряне. По този начин във Fibank смятат, че ще могат най-пълно и точно да отговорят на нуждите и възможностите на всеки клиент.

Изминалите две години определено бяха по-сложни от обичайното поради пандемията от COVID – 19 и военния конфликт между Русия и Украйна, който доведе до несигурност в доставките на енергийни суровини (и не само) в международен план. Трябва обаче да отбележим, че въпреки всичко това ръстът на цените на хранителните продукти за 2022 г. се доближава до 39%, а ръстът на износа им е 25% по данни на НСИ. С други думи, независимо с каква цел се придобива земеделска земя – за развитие на бизнес или като актив запазващ във времето стойността си и носещ пасивен доход, то интересът към нея ще продължава да увеличава нейната

ЕТИКЕТИ: ,
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА