Земеделието в Украйна страда от недостиг на суровини, трактористите тръгнаха на война

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Земеделската работа в Украйна е възпрепятствана от сериозния недостиг на суровини. Освен това служителите във фермите, които по това време се качват на тракторите, тръгнаха на война. Площите, засети в Украйна по време на пролетната сеитба, може да бъдат намалени повече от наполовина спрямо 2021 г. – от 15 милиона ха до около 7 милиона ха. Това съобщи министърът на земеделието на Украйна Роман Лещенко пред евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Украинският министър поиска от ЕС транспортни коридори през Европа, създаване на европейски фонд за украинските земеделци и помощ за възстановяване на генофонда на страната. Предстои Комисията по земеделие да обмисли мерки в спешен порядък.

  • Ето от какво имат нужда украинските земеделци:
  • Доставки на торове и препарати за растителна защита;
  • Изграждане на зелени коридори за стоки;
  • Горива, семена и земеделско оборудване.
  • Ефекти от войната върху земеделието на Украйна

Очакват до две седмици Украйна да загуби достъп до всичките си пристанища, като в мирно време 80% от украинския износ (включително зърно) преминава през морски пристанища. Достъпът до тях сега е спрян, разрушават ги, а пътища до тях са минирани. На недостъпните пристанища има храна за стотици милиони долари, които се съхраняват в складове на пристанищата и дистрибуторите изпращат, само когато бъде предплатена 100% от сумата. Едно от най-големите пристанища за зърно в Черноморския басейн – в град Миколайв/Николаев беше унищожено на 22 март.

Не е реалистично да бъдат изпълнени договорите за 12 млн тона царевица и 3 млн тона слънчоглед. Над 3 милиона пилета са умрели вече заради спрените доставки. Това създава продоволствена и екологична катастрофа. Фермери убиват кравите си, за да ги опазят от гладна смърт.

Има въведена забрана за износ на торове от Украйна – азот, фосфор, всички комплексни торове. Запасяват се с основните торове за своето земеделско производство.

Украинския министър призова компании като BASF и Байер и други да предоставят на местните фермери химикали на производствена цена. Министерството на земеделието може да съдейства за транспорта на дарените химикали към украинските фермери. Украинското правителство е елиминирало бюрократичните ограничения.

Украинските железници могат да пренесат само малка част от товара и сега те изпълняват много важната мисия – да евакуират хора от стрелбите по въздух от руснаците. Техните железници не могат сега да помогнат на техните фермери.

Министерството на инфраструктурата се е обърнало към Европейската комисия с инициатива да отмени сегашната разрешителна система за международен сухопътен транспорт и двустранния транспорт със страни на ЕС за времето на война и за преходния период след нейния край.

Има молба да се разгледа възможността за „зелени коридори“ за изпращане и преминавайки през границите на ЕС. Това ще помогне да се изпрати продукция до Африкански страни и страните от Близкия изток, така че и ЕС да получава по-малко бежанци оттам. Освен това украинците имат нужда от подкрепа за внос на необходимите горива, семена и оборудване. Горивото, което са запазили за тяхната земеделска работа е дадено доброволно на украинската армия, за да не попада в ръцете на руснаците. Това е довело до криза в доставките на горива за земеделците. И основно е, че земеделските бази, вече са бомбардирани и унищожени. За първата част от кампанията имаме гориво, но за след това свършва, казва Роман Лещенко.

Много международни компании продължават да работят със страната агресор. Слагат им като условие за изпращане – 100% предплащане за доставки. Освен това всеки ден украинците всеки ден губят генетичен материал, които са разработвали през годините и е концентриран на север, изток и юг.

Има предложение да се сформира специален централизиран фонд за подпомагане на украинските фермери, който да бъде създаден от европейски им партньори. Замисълът е да бъде предоставена помощ, основно в подкрепа за малките фермери. Те са под заплаха и техните семейства няма да могат да започнат целия земеделски цикъл от селскостопански работи.

Освен това има молба да се даде достъп до украински ученици и студенти до специализирано знание и университети, което ще им помогне да изградят отново страната си.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА