Земеделието отново с най- малко трудова производителност

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

 Аграрният сектор е с най- малко трудова производителност през второто тримесечие на 2016 г. Това показват данните на НСИ. Равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 6 348.8 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 14.8 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5 485.0 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 13.2 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 1 078.3 лв. БДС на един зает и 2.7 лв. за един отработен човекочас.

   Същевременно относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0.4 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година до 4.2%. Общият БВП възлиза на 21, 916 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 11 205 млн. евро, като на човек от населението се падат 1 568 евро. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3 % в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.7% спрямо първото тримесечие на 2016 година.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама