В началото на месеца Италия пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Ето как изглежда страната през призмата на земеделието й.
70% от площта на Италия е обработваема.
Италия представя успешна история, що се отнася до производството на органични плодове и зеленчуци, посочва ФАО. Тя щедро се възползва от предимството, което й осигуряват средиземноморският й климат, условията за развитие на земеделие и близостта до световните пазари. За бързото развитие на сектора с органични храни важна роля играе сравнително високото подпомагане от държавата.
Още през 90-те органичния сектор в Италия е реализирал огромен напредък – той е осъществил най-големия средоногодишен ръст спрямо другите страни в Европа. От тогава площите с чиста от химически вещества продукция са достигнали 1 млн. ха.
Сред най-произвежданите култури в страната по данни на Централната разузнавателна агенция на САЩ са плодове, зеленчуци, грозде, картофи, захарно цвекло, соя, зърнени храни, маслини. От животинските продукти най-голямо е производството на говеждо, млечни продукти и риба.
По изчисления от 2013 г. земеделието държи дял от 2% от БВП.