Земеделието на Италия – бърз поглед

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

В началото на месеца Италия пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Ето как изглежда страната през призмата на земеделието й.

70% от площта на Италия е обработваема.

Италия представя успешна история, що се отнася до производството на органични плодове и зеленчуци, посочва ФАО. Тя щедро се възползва от предимството, което й осигуряват средиземноморският й климат, условията за развитие на земеделие и близостта до световните пазари. За бързото развитие на сектора с органични храни важна роля играе сравнително високото подпомагане от държавата.

Още през 90-те органичния сектор в Италия е реализирал огромен напредък – той е осъществил най-големия средоногодишен ръст спрямо другите страни в Европа. От тогава площите с чиста от химически вещества продукция са достигнали 1 млн. ха.

Сред най-произвежданите култури в страната по данни на Централната разузнавателна агенция на САЩ са плодове, зеленчуци, грозде, картофи, захарно цвекло, соя, зърнени храни, маслини. От животинските продукти най-голямо е производството на говеждо, млечни продукти и риба.

По изчисления от 2013 г. земеделието държи дял от 2% от БВП.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА