Зеленчукопроизводители от Ямболско настояват за ритмично подаване на вода за напояване

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

При липсата на вода и настоящите високи температури продукцията загива

Зеленчукопроизводители от ямболското село Зимница настояват за ритмично подаване на вода за напояване в района на селото. С “Напоителни системи”- Сливен са сключени договори за поливането на около 3 000 декара, но стопаните твърдят, че вода няма, а реколтата им ще бъде съсипана, предаде БНР.

Земеделските производители от Зимница твърдят, че вода няма и при тези температури продукцията им загива на полето:

“Като не мога да полея три дни, дините започват да пожълтяват”.

“Аз съм заявил 350 дка царевица, има си значение кога трябва да се полее, изтървеш ли го – свършва!”, заявиха местни зеленчукопроизводители.

“Всяка година ако е тъй, да се унищожава тази поливна система, да се знае – да не се сее. Той има 60 000 лева разходи досега, и като не може да полее, довиждане!”

Старите съоръжения по водопреносната мрежа водят до загуба на огромни количества вода

Шефът на “Напоителни системи”- клон Сливен Стефан Щилянов обяснява, че водата за поливане в Зимница идва от язовир “Жребчево” и минава 70 км, за да стигне до тукашните ниви. Старите съоръжения и загубата на огромни количества вода по мрежата са проблем, който трябва да бъде разрешен от работещите в дружеството, а зеленчукопроизводителите си искат водата. Според Щилянов тя вече е в землището на Зимница.

“Към момента полагаме максимални усилия и това е техническата възможност, която можем да ви предоставим. От два дена към Зимница няма проблем. Каналът е пълен. Има вероятност дори да се скъсат каналите. То много вода също е проблем. Мисля, че няма да се стигне до брак на продукцията”, уверява той.

Според стопаните обаче проблем има и той се задълбочава с всяка изминала година, тъй като всяко лято остават на сухо.

“През последните 30 години не е правен ремонт на нито едно хидромелиоративно съоръжение и всички проблеми, които са се натрупали през годините, и така да го кажа безхаберието, сега вече тези проблеми се отразяват”, допълва инж. Щилянов. Той гарантира, че до апокалиптични картини през това лято няма да се стигне.


Още по темата:

Снежина Динева: Основен приоритет за мен като изпълнителен директор е възстановяването на хидромелиоративната система в България

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА