Вижте защо листата на зеленчуците се завиват опасно посред лято

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Причините могат да са няколко

Листата на растенията се свиват в тръбичка? Трябва да намерите причината и да я отстраните, за да могат културите да се развиват нормално. Ще ви помогнем, като ви разкрием най-честите грешки, които довеждат до подобен резултат.

Преполиване

Листата на зеленчуците се свиват, ако в почвата около тях е застояла вода. Особено това е справедливо за сухоустойчивите култури, при влаголюбивите при прекаляване с водата листата ще растат нормално, а ще завехнат, обратното, при засушаване.

Ако листата на доматите се свиват от върха към центъра, това означава, че трябва по-често да го напоявате. Прекомерното количество вода обаче ще влоши ситуацията, затова трябва да работите плавно. След напояването земята трябва да се разрохка и по възможност да се мулчира с трева или слама. За да намалите стреса у растенията, трябва да опръскате с разтвор на урея, 2 с.л. на 10 л вода, а след 2-3 дни да третирате със слаб разтвор на калиев перманганат.

Неподходящи торове

Ако през целия сезон сте подхранвали растенията с едни и същи торове, то може да възникне недостатък на някакви микроторове. Затова трябва да редувате органични вещества с минерални. А още по-добре е да ги внасяте заедно, тъй като те действат по различен начин.

Обикновено листата се свиват, когато на растенията им липсва молибден, магнезий, манган, калий, сяра, азот, мед, бор или цинк. Тоест трябва да използвате растителна пепел или комплексни микроторове.

Листата могат да се свият и при излишък в почвата на калий, цинк, азот и други микроторове. Затова трябва да съблюдавате указанията на опаковката за дозиране.

Болести и вредители

Свиването на листата може да е последица и от вредители. Например, обикновената листна въшка може да предизвика свиване на всички млади петури и окапването им. При доматите свиването на долните листа се предизвиква от бактериален рак. След известно време те почерняват и окапват. Свиването на листата може да е симптом за фузарийно увяхване, вирусна мозайка, брашнеста мана.

Какво да правите? От насекомите ще се избавите с инсектициди. Болните растения, ако са малко, могат да се унищожат, а останалите да се обработят.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама