Посевите трябва да бъдат обследвани за развитие на брашнеста мана

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

При овошките продължават третиранията срещу ранно кафяво гниене по костилковите, струпясване и брашнеста мана при семковите

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при земеделските култури ще се осъществяват с умерени темпове при средноденонощни температури около климатичните норми.

Падналите валежи със стопанско значение през третото десетдневие на април в полските райони от страната подобриха условията за протичане на началните фази от развитието на царевицата и слънчогледа и на вегетацията на зимните житни култури.

През периода при пшеницата  и ечемика ще протичат фазите: вретенене при част от посевите в западната половина от страната и в централната част на Дунавската  равнина; преход към изкласяване и изкласяване в някои райони от Източна и Южна България – агростанциите Търговище, Силистра, Карнобат, Казанлък, Пловдив и Пазарджик.

При царевицата и слънчогледа според датите на сеитба ще протича поникване и начало на листообразуване. При лозата ще се наблюдава листообразуване (1-3 лист) и отделяне на реса.

При зимните житни култури през периода на фазите вретенене и изкласяване щети по растенията нанасят обикновената житна пиявица и вредната житна дървеница. Посевите трябва да бъдат обследвани и за развитието на брашнестата мана.

При овощните видове след преминаване на цъфтежа продължават третиранията срещу ранното кафяво гниене по костилковите, струпясване и брашнеста мана по семковите овошки. При лозата растителнозащитните пръскания са насочени за опазване на културата от мана и одиум и от вредната дейност на жълтия лозов акар.

Прогнозираното неустойчиво време с превалявания временно ще ограничава възможностите за провеждане на агротехническите дейности.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама