Защо да изберем  новия хербицид КВЕЛЕКС®

Агрозона
Агрозона
4 Минути

Corteva Agriscience™ е една от малкото компании в света разработваща и внедряваща на пазара уникални и нови решения в земеделието, които осигуряват възможност за справяне с проблемите и предизвикателствата на променящите се условия на средата и природните явления.

Едно от иноваторските решения в сегмента хербициди е продукта КВЕЛЕКС®.

 КВЕЛЕКС е селективен вегетационен хербицид в житни култури за контрол на широколистни плевели, включващ две активни вещества: ALS инхибиторът – Флорасулам и новата молекула от новата химична групата на Арилпиколинати – Arylex™ active.

КВЕЛЕКС е революционно решение в този сегмент, в който в последните над 20 години няма нови молекули, характеризиращи се с различен начин на действие върху целевите шириколистни плевели.

Понятието ,,Резистентност,, е ключов елемент както в хуманната медицина така и в растителна зaщита,  което налага откриването и прилагането на нови (като начини на действие) и ефикасни решения съобразени с променящите се условия на средата и патогените и плевелите.

КВЕЛЕКС дебютира в България през 2022г. и стабилно увеличава площите на приложение в житните култури, благодарение на високата си ефикасност и гъвкавост на приложение в различни условия, което го характеризира като съвременен продукт от най-висок клас.

   Представяме Ви няколко от основните характеристики и предимства на продукта:

  • КВЕЛЕКС може да се прилага от ранна фаза есента – от първи развит лист на културите и се отличава с отлична ефикасност върху поникващи, самосевки технологични слънчоглед или рапица, както и над типичните есенни плевели, до фаза флагов лист на културата.
  • КВЕЛЕКС доказа мястото си в контрола дори и на прераснали плевели и през пролетта, като приложението на продукта може да бъде до флагов лист
  • КВЕЛЕКС е изключително независим от лимитиращия фактор – нестабилни температури, благодарение и на ,,вградения,, в него антидот: Клоквентоцет-мексил, осигуряващ допълнително високо ниво на селективност и стабилна ефикасност в нестабилни условия.
  • КВЕЛЕКС се характеризира с изключително бърз видим хербициден ефект върху плевелите, някои от които реагират видимо няколко часа след приложението на продукта.

Първите видими симптоми са свързани с характерни епинастични изкривявания на листните дръжки и листната петура, както и деформации на стъблата на плевелите. Последващите симптоми са свързани с хлороза, стопиране  нарастването на плевелната растителност и проява на антоцианово оцветяване на меристемните тъкани – симптоми типични за Arylex молекулата.

Последващото действие на ALS инхибитора Флорасулам се проявява върху точките на нарастване върху листата и кореновата система на целевите плевели, което води до тяхното силно потискане и загиване.

Комбинираното действие на двете съставки в продукта върху плевелната растителност е значително по-различно от познатите в момента хербициди, което прави впечатление на производителите ползвайки продукта за първи път. КВЕЛЕКС се характеризира с бърз първоначален ефект и по-бавен период на загиване на определени плевели.

След приложение на продукта плевелите са неконкурентноспособни за светлина и хранителни вещества и тяхното загиване се проявява до 3 – 4 седмици. Житните посеви продължават своето развитие благодарение на високата селективност на хербицида и липсата на стресови реакции.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА