Защитете участъка си от къртиците

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Специални капани ще ви лишат от големи щети

Къртиците могат да развалят външния вид на красивата ви градина и да увредят грижливо засадените зеленчуци в двора. Как да се защитите от тези подземни жители?

Обикновено къртиците се появяват в градината през първата половина на лятото, когато в горите връхният плодороден слой на почвата се изсушава и запасите от храна намаляват. Съществуват много начини да се разделите с къртиците в двора – можете да ги прогоните, да използвате примамки и капани и дори да ловувате.

Народните методи

Сред стопаните са се разпространили любителски и не съвсем ефективни методи на прогонване на къртиците. Например, някои използват забита в земята арматура, на горния край на която се поставя метална кутия, която издава неприятен звук при всяко подухване на вятъра.

Понякога се използват бутилки от шампанско, които се вкопават в земята под ъгъл от 45 градуса на добре проветряемо място или пък се слагат тръбовидни стебла от камъш с дължина 1,5-2 м, забити дълбоко в земята на всяка дупка, като над повърхността се оставят около 60-80 см. Повяването на вятъра в тези приспособления принуждава къртиците да напуснат мястото.

Друг разпространен метод е въздействието на обонянието на животните. За тази цел в градината се засаждат неприятни по миризма растения, като фритилария, а в дупките се поставят развалени яйца, риба, парцали, които са накиснати с различни разтвори, като керосин, нишадър или нафталин. Но в болшинството случаи подобна методика само може да доведе до появата на нови дупки.

Също така няма смисъл да се избавяте от къртиците с помощта на домашни животни: котките или кучетата или пък да изливате в дупките студена вода. В тези случай животните действително напускат територията, но само за кратко.

Механичните приспособления

За да не проникнат къртиците на участъка, можете да използвате предпазни мерки. В ранна пролет по периметъра в земята вкопайте вертикално дребна поцинкована или пластмасова мрежа на дълбочина 1,2 м, като оставите отгоре 10-15 см за пристягането към оградата.

Ще ви помогнат и стандартните телени капани за къртици, които трябва да бъдат направени от качествена тел, да се намират постоянно в къртичите тунели и да нямат миризмата на човешки ръце. Някои хора дори ловят зверчетата на въдица, като риба или пък ги ловуват, но тези методи са много жестоки.

Много по-хуманно е да използвате специални капани. Те са направени от поцинковано желязо и представляват цилиндър, който се поставя в тунела на къртицата. На края на цилиндъра се прави висяща вратичка, която се отваря само навътре. Капаните се поставят в тунелите, покриват се с почва и това място се отбелязва. Когато къртицата попадне в капана, вратичката зад нея се затваря.

Можете да ловите къртиците и с обикновена лопата, главното е да не забравяте да пуснете пленените животни в гората или на поляната.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама