Защитените храни и продукти в ЕС вече са 1594, ЕК одобри две нови

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В списъка вече са включени и мед от Словения, както и агнешко месо от Гърция

Европейската комисия (ЕК) одобри в рамките на няколко дни две храни, които получават статут на защитени. Първото одобрение се отнася до признаването на ново защитено наименование за произход (ЗНП) за меда “Bardejovský Med/Med z Bardejova”, произведен в масива Čergov, планинска група, покрита със смесени гори, съставена главно от бук, елхи, смърч.

Карниолийската мелиферова пчела се отглежда от дълго време в тази област, която е адаптирана към местните климатични условия и събирането на прашец.  Пчелите произвеждат “Bardejovský Med/Med z Bardejova” в стабилни кошери в преместваеми пчелини или кошери. Пчеларите събират мед по традиционен, занаятчийски начин, който е тясно свързан с района. Умението на местните пчелари е в избора им на места за поставяне на пчелините, начина, по който се получава медът, центрофугирането му и принципите на съхранение и декантиране на меда. Спецификата на “Bardejovský Med/Med z Bardejova” се крие главно в специфичния цвят на меда, вариращ от тъмнокафяво до черно, както и в специфичния вкус на меда.

Второто одобрение, дадено от ЕК, се отнася до признаването на ново защитено географско указание (ЗГУ) от Гърция – месо “Αρν, κla Λla μνοla”/”Arnaki Limnou”.

Месото на “Arnaki Limnou” се характеризира с нежна, сочна и мека текстура и отличителен, характерен и приятен вкус и аромат. Месото се произвежда от агнета, родени на островите Лемнос и Агиос Ефстрати и има органолептични характеристики, които се приписват на традиционния метод за отглеждане на агнетата и овцете и тяхната диета, състояща се главно от богатата флора на пасищата на островите. “Arnaki Limnou” е широко използван продукт, който непрекъснато се произвежда на двата острова в продължение на много години. Както специфичните фактори на околната среда, така и човешките практики, които преобладават и продължават да преобладават на островите Лемнос и Агиос Ефстратиос, допринасят за производството на продукт с желаните характеристики.

Така списъкът на вече защитени храни и продукти достига 1 594, допълват от ЕК.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА