Зърното поскъпна на световните борси, в Русия пшеницата скочи с над 10%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

У нас купувачите дават 660 лв. за тон без ДДС

Цените на основните зърнени стоки на световните борсови пазари се покачват през седмицата, отчитат експертите на “Софийска стокова борса” (ССБ).

Цената ФОБ (FOB – Free On Board – на границата на страната износител – бел. ред.) на хлебната пшеница в Чикаго се увеличава с 6 долара до 258 долара за тон. Във Франция се качва с 4 евро до 233 евро за тон, а в Украйна – с 4 долара до 194 долара за тон. В Русия цената се увеличава с 30 долара до 260 долара за тон.

Цената на царевицата в САЩ пада с 6 долара през седмицата до 212 долара за тон, а във Франция се увеличава с 9 евро до 200 евро за тон. В Русия котировките остават без промяна от 228 долара за тон.

Цената на ечемика във Франция се понижава с 2 евро и се продава на 202 евро за тон. Рапицата на борсата “Юронекст” (Euronext) поевтинява с 3,25 евро до 432,50 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам се качват с 15 долара до 940 долара за тон. Рафинираната захар с доставка през декември също се качва с 11,60 долара, достигайки до 756,60 долара за тон на борсата в Лондон.

На “Софийската стокова борса” през седмицата котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лева за тон, купувачите обаче не са готови да плащат повече от 300 лева за тон, доставено до купувач (DAP). Царевица от място се предлага на 450 лева за тон. Маслодаен слънчоглед от място се продава на 740 лева за тон, като търсенето започва от 660 лева за тон. Всички цени са без ДДС.

На ССБ продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лева за тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лева за тон, както и на олио в бутилки на 1,95 лева за литър. Има и предлагане на жълт грах на начални цени от 1200 лева за тон, без ДДС и на зрял фасул на 2000 лева за тон.

Над 700 компании могат да изнасят земеделски стоки от Украйна

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА