Заради птичи грип: Британците ще продават замразени коледни пуйки за пресни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Британските производители на птици ще могат да колят коледните пуйки рано, да ги замразяват и след това да ги размразяват, но въпреки това да продават месото прясно, докато страната се справя с най-тежката епидемия от птичи грип, съобщи министерството на земеделието на страната, цитирано от Ройтерс.

Търговците на дребно и доставчиците призоваха правителството да предприеме такъв ход, за да могат за заколят пуйките преди да са се заразили и така да избегнат по-нататъшното разпространение на вируса, се казва в доклад на индустриалното списание “Гросър”, цитиран от БТА. Полша, птичи грип, Agrozona.bg

Великобритания е изправена пред най-голямото си огнище на птичи грип с 200 потвърдени случая през последните 12 месеца, което доведе до умъртвяването на милиони птици.

“Мерките означават, че фермерите, които отглеждат пуйки, гъски или патици за месо, ще имат възможност да заколят ятата по-рано и да замразят продуктите, които след това могат да бъдат размразени и продадени на потребителите в периода между 28 ноември и 31 декември 2022 г.”, се съобщава в изявление на министерството.

Великобритания произвежда повече от 11 милиона пуйки всяка година, от които малко под две трети се консумират през коледния период.

На фермерите вече ще се изплаща компенсация от началото на планираното изколване, а не в края, съобщи още министерството.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА