Европейската комисия пусна обсерватория за наблюдение на пазара на говеждо, телешко и свинско месо в ЕС. Целта е да се увеличи прозрачността на пазара, да се съдейства на участниците в него да разчитат по-добре тенденциите и като следствие да се справят по-добре с нестабилността на пазара.
Обсерваторията работи като уебсайт с различни секции, където редовно ще бъде публикувана информация за цените, производството и търговията, както и краткосрочни анализи. Ще има и Икономически борд, който ще се състои от представители на различни участници в системата, които ще се срещат няколко пъти годишно.
През 2014 г. Европейската комисия създаде Млечна обсерватория, по чийто модел ще работи и новата.
„Не е тайна, че вярвам в пазарите и тяхната централна роля за създаването на износ, работа и печалби за нашите европейски фермери и земеделския бизнес. Пазарите обаче функционират, ако всички играчи имат достъп до правилната информация в правилното време.“, каза еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоугън.
Обсерваторията е достъпна ТУК.