Започва маратон за ценители на виното и храната

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Ценителите на изискани вина и вкусни храни могат да дегустират  няколко хиляди продукта на български и чуждестранни производители в Международен панаир Пловдив. Те са част от общо над 700 фирми от 33 държави, които показват иновации за цялата верига от полето до трапезата. Мегафорумът за селско стопанство, винена и хранителна индустрия започва на 22 февруари и продължава до 26-и.

В атрактивния Град на виното и деликатесите участници в изложбите „Винария“, „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ представят изкушаващи колекции.

Посетителите ще опитат новите серии на известни български изби, бутикови винарни и чуждестранни марки, както и отличените гроздови еликсири в Международния конкурс за вина, ракии и спиртни напитки. Над 360 проби на производители от седем  страни се състезаваха за наградите на „Винария 2017“. Любителите на Дионисиевата напитка ще се радват на изключително разнообразие и качество на вина от родни производители, заяви Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.

Наред с тях, в зоната на вкусовите наслади е разположена богата палитра от месни и млечни продукти, плодови и зеленчукови консерви, студено пресовани сокове, сушени плодове и зеленчуци, захарни и сладкарски изделия, биохрани, традиционни и модерни специалитети на участниците във „Фудтех 2017“. Те акцентират на автентичните съставки и методи за преработка, за да се съхранят качествата на местните храни, които стават властелин на пазара.

За първи път  ще има колбаси от дивечово месо, различни видове брашно и зърнени храни, натурални оцети от годжи бери, ябълка, шипка, бъз, малина и арония.  Новост е изложението за занаятчийски продукти със специално географско означение, което може да се види на 22 февруари.

Органични продукти от екоферми представя и специализираната изложба „БиоАгра“, част от Международната селскостопанска изложба „Агра“.  Здравословни пчелни продукти предлагат производители в „Апи България“.

Нашите специалитети ще се конкурират с изненадите на „Вкусове от Италия“ – прошуто от черни прасета, биволска извара, сирена с шам фъстък, маслини и люти чушки, биовина, ликьори, бадемови сладкиши, зеленчукови пастети, мармалади, консерви, салами, зехтин и други изделия от Сицилия.

Постоянните открити дегустации в Града на виното и деликатесите предоставят на посетителите  възможност не само да се запознаят с новите хитове на винената и хранителната индустрия, а и да дадат своите оценки в конкурса „Изборът на потребителя“. Призьорите ще бъдат обявени в събота.

В същия ден ще се проведе кулинарно състезания между деца и родители „Заедно готвим по-добре“.

Експозициите на участниците в мегафорума ще бъдат отворени от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа. С анкетна карта може да се спечели една от наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив: мотокултиватор Antor, хидрофорна помпа Wilo  и комплект ножици  ARS.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА