Започва Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна започва тази вечер. Празникът е тридневен има за цел да съхрани обичаите, затова всеки желаещ да го посети, трябва да е облечен в автентична, сценична или стилизирана фолклорна носия. За мъжете е позволено да са и с войводски или четнически облекла, в старинни военни униформи и оръжия. Облекла от самото начало на ХХ век и свещенически одежди също се допускат. Разрешени са и традиционни облекла за други народи и държави. Ако искате да присъствате на събитието, но не сте намерили  носия, на входа на фестивала има вариант за покупка или ползване под наем. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева също ще участва във IX издание на международния Фестивал на фолклорната носия – Жеравна 2016. Тя ще бъде облечена с автентична фамилна носия от село Тополчане, Сливенско, откъдето е родът й. Тъканата престилка от костюма й е на век и половина.

Предвидена е богата фолклорна програма с участието на “100 каба гайди”, Николина Чакърдъкова, танцьори от Неврокопския танцов ансамбъл. Нестинарските танци, игри около голям огън, чевермета и народни борби също са част от програмата на фестивала.

Входът е платен – 25 лева общо за трите фестивални дни, деца до 7 години влизат безплатно, а от 7 до 14 години – срещу 10 лева.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА