Зам.-министър Таня Георгиева: Ще прехвърлим средства по подмярка 4.1, за да може да обезпечим финансирането на 216 проекта от приема през 2021 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Прехвърлянето на средства ще доведе до обезпечаване на всички проекти с 15 точки, поясни зам.-министър Георгиева

Сподемял с вас изключителното си удоволствие и радост да съм част от празника на асоциацията – 20 години АЗПБ и 10 години национална среща на земеделските производители в България, като за първи път не съм част от организацията. Това, върху което искам да акцентирам, е посланията от изключителното видео, с което започна форума, а именно единството и че в единството са силни всички.   действително бидейки близо 10 години  част от семейството на азпб, асоциацията е показала ч е мост и може да е мост между инакомислещи, между спорещи между ежести мускули, асоциацията е била този медиатори. Този мост който с разбиране и с уважение към другия е могла да постига позиции които са били важна за цялата земеделска общност. Това заяви зам.-министър Таня Георгиева по време на откриването на Юбилейната Десета национална среща на земеделските производители, която се провежда днес и утре в Казанлък.

Нула лева загуба по ПРСР за 2023 г.

“Няколко думи по отношение на общата ни битка за това България да няма загуба на средства по ПРСР за 23-та година. От вчера в официалната система на Европейската комисия за комуникация със страните членки е решението и писмото, където пише загуба – 0,00 лева, така че действително изключително голям успех. Това беше едно от първите предизвикателства, с които като заместник министър трябваше да се справим, съвместно с фонд земеделие и показахме, че Управляващи орган на Програма за развитие на селските райони и ДФЗ могат да работят в едномислие и в синхрон за постигане на общи цели. От страна на Управляващия орган бяха изпълнени всички необходими предварителни действия по актуализация на 16-та нотификация на програмата, която отразява предложенията, които бяха дошли през април месец от 24 броншови организации, от тогавашния управляващ орган,  така че вие сами може да дадете обективната оценка по увеличаването на бюджетите по подмярка 4.1, 4.2 и всички усилия по това ДФЗ да има тази ликвидност да разплаща в края на годината”, коментира Георгиева.

“Искам да представя някои позитивни новини по отношение на инвестициите в Програма за развитие на селските райони. С екипа в министерството работим по 17-та промяна на Програмата, която включва пренасочване на свободни средства към приключили приеми по подмярка 4.1, и за общинските проекти по подмярка 7.2. Нашите намерения са да прехвърлим средства по подмярка 4.1, за да можем да обезпечим финансирането на 216 проекта от приема през 2021 г., така че  всички проекти с 15 т. включително да бъдат одобрени.  По този начин ще може да минимизираме по някакъв начин новината за недостига на средства по процедурата от НПВУ”, разкри зам.-министър Георгиева.

Предстоят нови два целеви приема по подмярка 4.1 и 4.2

“Предвиждаме пренасочване на средства за реализиране на два целеви приема – по подмярка 4.1 за инвестиции в напояване и 4.2 за инвестиции в околна среда. Целта ни е в рамките на следващата седмица да можем да сме подготвили материалите към комитета по наблюдения, тъй като такава ни е процедурата. Това са новините по отношение на нови възможности за инвестиции в Програма за развитие на селските райони. Пожелавам успех на форума и се надявам да имате пълноценен networking”, заключи тя.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА