Зам.-министър Неделков: Расте опасността от поява на Западнонилска треска у нас

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Като външна граница страната ни е изправена пред много опасни болести по животните

Нужни са общи решения и действия за справяне с епизоотичните предизвикателства, каза заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков при откриването на Втория международен ветеринарномедицински конгрес, който се организира съвместно от Българския ветеринарен съюз и Ветеринарна камара на Република Северна Македония.

По думите на доц. Неделков през последните години страните от Европейския съюз и особено България като външна граница са изправени пред няколко сериозни епизоотични предизвикателства, като епизоотията от заболяването Син език, Заразният нодуларен дерматит, Високопатогенната инфлуенца по птиците, Чумата по дребните преживни животни и Африканската чума по свинете. „В същото време нараства опасността от разпространението на територията на страната на заболяването Западнонилска треска, което продължава да се разпространява в съседните на България страни“, посочи още той. И подчерта, че всичко това доказва необходимостта от съвместна работа за преодоляване на проблемите.

„Необходим е общ подход и съвместни действия в унисон с подхода „Едно здраве“ за постигане на по-добри резултати в общественото здраве“, коментира заместник-министърът.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама