Зам.-министър Маринов: Близо 50% от заявените дърва за огрев са доставени, пазарът е спокоен

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Дърва за тази зима ще има, увери Мирослав Маринов – зам.-министър в МЗХ с ресор “Гори”

“Тази година пазарът се успокои, горивата са на нормална цена. Задоволяването на населението върви ритмично, нямаме проблеми по места, дори имаме преизпълнение на количествата от миналата година, която беше изключителна. Още от пролетта започнахме да задоволяваме населението ритмично с дърва за огрев. Към този момент данните показват, че вече над 47% ние сме задоволили от количествата, които са заявени при нас. Имаме налични количества на склад, които очакват хората да си ги закупят”, заяви той за БНР.

По думите му миналогодишното презапасяване с дърва ще е от полза за тази зима

“За тази година са предвидени 1,422 млн. пространствени кубика дърва. От тях около 300 хил. пространствени кубика са продажба на корен. От склад сме предвидили 1,130 млн. кубика. Ще има достатъчно. Има дърва. Няма напрежение никъде по места”, категоричен бе Маринов.
“Тази година няма проблем с дървата, но цената мисля, че е твърде висока. Мисля, че това идва от високите държавни такси, които плащаме на Горско стопанство. В момента дървата вървят от 1200 до 1400 лв. с транспорта за 10 кубика букови дърва, което е високо”, коментира от своя страна кметът на Чепинци Мустафа Брахимбашев.

Каква е нормалната цена за кубик дърва и какво количество е достатъчно?

Според зам.-министър Маринов обаче тази цена е нормална. “Цените при нас са различни и зависят от мястото на добиване на дървесината, вида на дървесината, транспорта до населеното място. В планинските села, в отдалечените райони цената е по-ниска отколкото в областните градове – това си има своето обяснение, защото там местното население традиционно и заплащането е по-ниско, и тези хора работят в горите и аз смятам, че тази политика е правилна и тези хора трябва да получават дървесина за огрев, за собствени нужди на по-ниска цена”, обясни той.
Според него хората трябва да могат да получават толкова дърва, колкото са им необходими, за да се отопляват през целия зимен период, и да няма ограничение в количеството.
“Ако се приеме до 10 плътни кубика в един бъдещ период, няма да има проблем. Това ще задоволи нуждата. Това е работило от промяната в закона от 2011 г. до промяната в закона сега през февруари без проблем, не е имало прекомерна сеч, извънредна сеч”.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА