Закон трябва да задължи идващите туристи да изхвърлят месните продукти преди да влязат на територията на българската граница. Това каза пред „Агрозона“ д-р Румен Караманов, по повод нарастващата опасност от навлизане на АЧС в страната. За целта има специални хладилници, в които се складират изхвърлените продукти. Ако това изискване не се спазва са необходими солени глоби, каза Караманов.
Болестта може да се пренася по всички възможни пътища, дори и с хранителни продукти, които са преминали през термична обработка. Най-често атакувани са свинете в личните дворове, тъй като те се хранят с хранителни отпадъци и по този начин могат да пренесат заразата. На границата трябва да се направи всичко възможно да се предотврати преминаването на диви свине, които са преносители. Трябва да се предупреждават туристите, които влизат в България, включително временно да забраним вноса на меса и месни продукти на територията на страната.
Мерките за биосигурност са определени отдавна в държавите и ние трябва стриктно да ги приложим и спазим. Когато говорим за промишлените ферми -задължителна е дезинфекцията на транспортните средства, които влизат в комплекса, на хората, работещи вътре. Тези, които имат досег с животни трябва да минават през мокър филтър, да обличат работното облекло и при напускане на обекта, да извършват същата процедура. Освен това за хората, работещи в свинекомплекса е забранено отглеждането на свине, защото има опасност да пренасят зарази.
„От сега трябва да е ясно, че влезе ли заболяването предстоят масови унищожения на поголовието в засегнатите места – трябва да се изгарят прасетата и след това да се обособят райони с карантина“.