Пуснаха горещ телефон заради африканската чума по свинете

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути
Разкрити са дежурни телефони, на които денонощно могат да се подават сигнали при съмнение за африканска чума по свинете. “0889 72 20 67 е телефонът на д-р Валери Велков, началник на отдел “Здравеопазване на животните”, 0882 46 90 39 – д-р Николов от същия отдел, 0887 26 82 37- д-р Ангелов. По всяко едно време на тези телефони могат да се подават сигнали, ако има някакво притеснение за заболяване или пък за диво прасе, намерено мъртво в гората, за да може да се вземат проби, да се изследват и съответно, ако има заболяване, да не се разнася заразата.”, каза за БНР д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Досега на дежурните телефони са подадени три сигнала и са проведени изследвания, които са дали отрицателен резултат за болестта.
Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин извършват проверки в свиневъдните обекти и в дворовете на стопаните, които отглеждат свине за лична консумация. Инспекциите са част от мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, установено в съседна Румъния.
“В областта има една промишлена свинеферма с около три хиляди свине, две хиляди осемстотин и няколко, която е в Новоселци, и две по-малки, които са така наречените “тип А”. Те не са промишлени, с по-малък капацитет, също изпълняват мерките за биосигурност. Това са в Медовница, община Димово и в град Кула. И отделно вървят и проверки в така наречения заден двор- свинете за лична консумация. Контрол на движението на свине също осъществяваме.”, обясни директорът на институцията д-р Адриян Данков.
Табели информират влизащите през граничните пунктове за действащата забрана за внос на свинско месо за лична консумация. Около 70 килограма свинско месо е иззето досега на граничните пунктове “Брегово” и “Връшка чука”. Фризери за съхранение на конфискуваното месо до неговото обезвреждане са поставени на пунктовете и на Дунав мост 2.
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА