Зачестяват проявите на бракониери в Северозапада

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Ловните дружинки от района готови да протестират, настояват за ефективни присъди за бракониери

Ловците от Северозапада настояват да има ефективни присъди за бракониерите и са готови дори да излязат на протест, за да бъдат чути искания­та им от правораздавателните орга­ни, предаде НЛРС-СРЛБ.

За наболелия проблем разказаха специалистът по лова в СЛРД „Огоста“-Монтана Александър Георгиев и негови колеги ловци от сдружението във Вра­ца.

Темата ще бъде дискутирана на годишната среща на ръководството на НЛРС-СЛРБ със специа­листите по лова на ловно-рибарските сдружения, членуващи в Националната организация.

Проблемът с бракониерите в реги­она се обостря периодично, като само от началото на годината има няколко заловени извършители с нарушения. Фрапиращото е, че и при двата случая става въпрос за ловци, които престъп­ват правилата, злепоставят колегите си и поставят черно петно върху приз­ванието „ловец“

„Защо има бракониери? Защото няма ефективни присъ­ди. Основната причина за проблема е неефективността в Закона и именно заради това бракониерите продължават да избиват животни. Трябва да има законови промени и осъдителни присъди, които в момента не са налице. Та­кива хора трябва да разберат, че не са безнаказани“ – казва Георгиев.

Поредният случай на бракониерство в Северозапада е от 8 януари

При закриване на ловния сезон горски служители и полицаи откриха убита сърна, разфасована на части в района на село Горна Бяла Речка в община Вършец.

В полицията бил подаден сигнал за скандал между ловци и горски служители, а по-късно станало ясно, че е убит и разфасован сръндак. Полицията е иззела пушката на един от ловците, на който в джипа била намерена кръв от раз­фасованото животно.

На няколко пъти през миналата година в региона е има­ло и установен бракониерски улов на риба, за което има задържани, иззети принадлежности за улов и образува­ни разследвания. В разгара на лятото на територията на дружеството бе заловен бракониер, който превозвал неза­конно препарирани трофеи от два сръндака и препариран защитен ястреб без документи.

В края на януари до село Руска Бела край Враца инспек­тор към Изпълнителната агенция по горите залови ловец от село Бели извор, отстрелял заек, а колегата му от Бяла Слатина ловувал без заверени ловни документи за 2023 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА