Забравена от 100 години традиция възкръсва

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Употребата на жива мая за направата на хляб е един от най-старите и здравословни методи за направата на хляб. Тази традиция обаче, водеща своето начало именно от Балканския полуостров от древни времена е забравена от 100 години насам. Това сподели Богдан Богданов от Стара Загора пред Агрозона по време на ФУДТЕХ, международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии в Повдив. Той демонстрира как се прави специално изпечен хляб в домашни условия именно с дива квас по време на „Работилница за ръчно приготвяне на хляб“ днес. Посетителите на изложението имаха възможност да научат тайните за целия процес на приготвяне на хляб в домашни условия, да зададат своите въпроси и директно да се включат в направата на хляба. Богдан Богданов, който притежава своя специализирана пекарна в Стара Загора, разказа, че живата мая е била изключително разпространена в миналото за направата на хляб. Днес обаче от 100 години насам тази традиция е замряла. Неговата цел е да събуди интереса и да възвърне здравословните навици в храненето на хората. Той сподели, че хлябът направен с такава мая е възможно да остане годен и пресен за ядене в продължение на 30 дни, като с всеки ден става все по-хубав.

Повече за уникалният хляб, приготвен с жива квас и за изложението в Пловдив четете в априлския брой на списание Агрозона.

Диляна Хараланова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА