Употребата на жива мая за направата на хляб е един от най-старите и здравословни методи за направата на хляб. Тази традиция обаче, водеща своето начало именно от Балканския полуостров от древни времена е забравена от 100 години насам. Това сподели Богдан Богданов от Стара Загора пред Агрозона по време на ФУДТЕХ, международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии в Повдив. Той демонстрира как се прави специално изпечен хляб в домашни условия именно с дива квас по време на „Работилница за ръчно приготвяне на хляб“ днес. Посетителите на изложението имаха възможност да научат тайните за целия процес на приготвяне на хляб в домашни условия, да зададат своите въпроси и директно да се включат в направата на хляба. Богдан Богданов, който притежава своя специализирана пекарна в Стара Загора, разказа, че живата мая е била изключително разпространена в миналото за направата на хляб. Днес обаче от 100 години насам тази традиция е замряла. Неговата цел е да събуди интереса и да възвърне здравословните навици в храненето на хората. Той сподели, че хлябът направен с такава мая е възможно да остане годен и пресен за ядене в продължение на 30 дни, като с всеки ден става все по-хубав.
Повече за уникалният хляб, приготвен с жива квас и за изложението в Пловдив четете в априлския брой на списание Агрозона.
Диляна Хараланова