Заради сушата много френски села са лишени от питейна вода, а фермерите предупредиха, че през зимата страната ще страда от недостиг на мляко поради липса на храна за животни. Някои френски фермери отчитат спад в производството, особено при добивите на соя, слънчоглед и царевица. Очаква се горещата вълна да се премести на Север, където температурите ще се покачат тази седмица.

Националната метеорологична агенция Meteo France обяви, че настоящата суша е най-лошата от началото на измерванията през 1958 г. През юли във Франция падна средно по-малко от 1 см дъжд, а Министерството на земеделието заяви, че очакваната реколта от царевица ще бъде с 18,5% по-ниска в сравнение с миналата година.

Като цяло южната половина на Франция очаква дневни температури до 40 градуса по Целзий и няма да паднат през нощта под 20 C . Високите температури не помагат на пожарникарите, които се борят с горския пожар в планината Шартрьоз близо до Алпите в източна Франция, където властите евакуираха около 140 души.

Водните ограничения на място варират от забрани за напояване през деня до ограничаване на използването на вода за хора, добитък и за поддържане на водните видове живи. През миналата седмица правителството обяви, че повече от 100 общини не могат да осигурят питейна вода и се нуждаят от доставки на камиони с вода. Операторът на EDF спря ядрена централа в югозападна Франция поради високите температури на водата в Гарона и издаде предупреждения за реакторите по поречието на Рона.