Забрана за продажба на енергийни напитки на деца под 16 г.

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Знаменитият готвач и ревностен защитник на здравословното хранене Джейми Оливър призова Великобританското правителство, да забрани продажбата на енергийни напитки. Според проучвания, направено от него, 69% от децата на възраст между 10 и 18 години пият енергийни напитки, като 13% признават, че пият един литър и повече на едно излизане навън.

Енергийните напитки могат да съдържат около 80 гр кофеин в кен от 250 мл, това се равнява на чаша кафе, изпита за миг. Но ако изпием 500 мл от напитката, това са 160 мл. Много деца пият газираната напитка в количества, които далеч надхвърлят препоръчителния прием на кофеин за възрастта им, сочат изследвания на Оливър, пише foodnavigator. Една обикновена енергийна напитка съдържа 27, 5г захари в една 250 мл кутийка – това са седем кубчета захар. Максимума на дете са от 7 до 10 кубчета на ден.

Група асоциации занимаващи се с вредите от захарта, също призовават за ограничаване на тези продукти, като настояват да се намали съдържанието на захар и кофеин. Важно е правителството да проучи и въздействието на напитката върху здравето и поведението на децата.

Междувременно Великобританската компания Waitrose обяви, че клиентите купуващи кофеиновите напитки, трябва да докажат, че са на възраст над 16 години. Това правило ще влезе в сила от 5 март тази година, във всеки един магазин от веригата, намиращ се на острова. Собствениците на компанията са първите в Обединеното кралство с такава политика.

Енергийните напитки са със стимулиращ ефект, имат високо съдържание на кофеин, витамини от В групата, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба), таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин и др. Тези напитки са разработени за подкрепа на умствената и физическа активност, за намаляване признаците на умора.

Въпросът за високото съдържание на захар и кофеин в тях не е от вчера. Основен проблем е, че най-големите им любители са децата и юношите, но съдържанието им е много вредно за подрастващите организми.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА