За трети път „Храни и напитки от слънчева България“ в Кишинев

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

До 12 март компании от хранителната индустрия могат да се запишат за презентация на продуктите си пред широк кръг от молдовски компании

Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Молдова подготвя за трети пореден път презентацията „Храни и напитки от слънчева България“. Събитието ще се проведе на 22 април 2019 година в столицата Кишинев. Идеята е родните производители да представят своята продукция пред широк кръг местни фирми, вериги магазини и дистрибутори, които освен в Молдова имат контакти в Русия, Украйна и Беларус и така да стигнат до недостижими засега пазари, уточни за Агрозона Бронислав Денев, ръководител на службата за търговско-икономически въпроси към посолството на България в Кишинев. Вече има български фирми, чиято продукция се предлага в някои местни магазини.Бронислав Денев, Молдова, Agrozona.bg

Потвърждение за участие във форума може да се направи до 12 март на e-mail: [email protected] или на мобилен телефон +373 76 001414.

По-рано този месец от службата публикуваха статистически данни за вносът и износът на Молдова през миналата година. От тях се вижда, че през 2018 г. износът на стоки възлиза на 2.7 млрд. долара, което е с 11,6% повече в сравнение с 2017 година.

Износът на местни стоки възлиза на 1.8 млрд. долара (68.4% от общия износ), което е с 12.9% повече в сравнение с 2017 година. Ръстът на износа на стоки, молдовско производство, допринася за нарастване на общия износ с 8.7%.

Реекспортът на чуждестранни стоки възлиза на 0.9 млрд. долара (31.6% от общия износ), което е с 9.0% повече в сравнение с 2017 година. Делът на реекспортираните чуждестранни стоки след значителната им преработка е 23.3% от общия износ, а класическият реекспорт на чуждестранните стоки – 8.3%. Износът за Европейския съюз (ЕС-28) възлиза на 1,9 милиарда щатски долара (16,6% повече в сравнение с 2017 г.) или 68,8% от общия износ (65,8% през 2017 г.) . Експортът към държавите от ОНД представлява 15,4% от износа на Молдова (19,1% през 2017 г.), което съответства на 416,0 млн. щ. долара. Износът на стоки за тези страни намалява с 10.1% в сравнение с 2017 година.

Основни партньори на Молдова от страните на ЕС са Румъния, Италия и Германия, като темпа на експорт към тези страни през 2018 година е нараснал между 30% – 40%. Трябва да се подчертае, че освен традиционния износ на стоки от групата на „Храни и селско стопански продукти”, Молдова се ориентира и в експорта на други стокови групи, като един от основните е групата на „Машини, апарати и оборудване”, се казва още в анализа на СТИВ към посолството ни в Молдова.

 

 

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements